Η Ελλάδα ήταν πάντα ένα έθνος ναυτικών, και με τα εκατοντάδες νησιά και χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, η θάλασσα ήταν πάντα σημαντικό μέρος της ζωής και της ιστορίας της χώρας. Ένα τεράστιο δίκτυο πορθμείων, ιπτάμενων δελφινιών και καταμαράν συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά.

Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά

Πρόκειται για το μεγαλύτερο, το πιο πολυσύχναστο και σημαντικότερο λιμάνι στην Ελλάδα. Είναι η πύλη προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Η νοτιοανατολική πλευρά του λιμανιού ελλιμενίζει τα διεθνή πλοία και κρουαζιερόπλοια, ακριβώς δίπλα από τον τερματικό σταθμό επιβατών και το τελωνείο. Κάθε μία από τις πολλές ανταγωνιστικές ναυτιλιακές εταιρείες διαθέτει εκπροσώπους στην προκυμαία, όπου μπορείτε να κάνετε κράτηση και να αγοράσετε τα εισιτήριά σας.

Πασαλιμάνι

Βρίσκεται στα ανατολικά του κεντρικού λιμανιού και είναι επίσης γνωστό ως “Λιμένας Ζέας”. Στα αρχαία χρόνια ήταν ένα από τα μεγάλα ναυτικά λιμάνια του Θεμιστοκλή, με ξηρές αποβάθρες για 196 τριήρεις. Πήρε το όνομά του τον 18ο αιώνα όταν χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει τον οθωμανικό στόλο. Σήμερα είναι γεμάτο με πολυτελή σκάφη αναψυχής και περιβάλλεται από αμέτρητα καφέ και μπαρ.

Marina Zeas

Στο νοτιότερο σημείο του Πασαλιμανιού, η Μαρίνα Ζέας είναι μια προβλήτα που χρησιμοποιείται ως αποβάθρα για ιπτάμενα δελφίνια που εξυπηρετούν δρομολόγια στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στις ακτές της Πελοποννήσου. Στην προκυμαία υπάρχουν μερικές ωραίες καφετέριες και το Ελληνικό Ναυτικό Μουσείο.

Μικρολίμανο

Το Μικρολίμανο (μικρό λιμάνι), απέχει ένα χιλιόμετρο από το Πασαλιμάνι, και είναι κοντά στο κοντά στο αθλητικό κέντρο Νέου Φαλήρου. Αυτό το γραφικό λιμανάκι στεγάζει πολλά πολύχρωμα ψαροκάικα. Είναι δημοφιλές για τα ψαροταβέρνα δίπλα στο νερό ενώ η ατμόσφαιρα είναι πιο χαλαρωτική σε σχέση με τα μεγαλύτερα λιμάνια. Τα τελευταία χρόνια πολλά κλαμπ και μπαρ άνοιξαν στην ανατολική πλευρά του Μικρολίμανου, προσελκύοντας νέους από όλες τις περιοχές της Αθήνας.

Ακτογραμμή

Στον παραλιακό δρόμο μεταξύ Πασαλιμένα και Μικρολίμανου, κομψά μπαρ και κλαμπ βρίσκονται στα ανακαινισμένα νεοκλασικά αρχοντικά της Καστέλλας, που είναι η πιο μοντέρνα γειτονιά του Πειραιά. Εδώ επίσης βρίσκεται η οργανωμένη δημόσια παραλία του Πειραιά, τα «Βοτσαλάκια», δίνοντάς σας την ευκαιρία να απολαύσετε το μπάνιο σας σε ήσυχα νερά του κόλπου του Σαρωνικού. Στην άλλη πλευρά κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που συνδέει τη Μαρίνα Ζέα με το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, ο «παράδεισος του γκουρμέ» έχει ένα όνομα: Πειραϊκή. Πολλές ταβέρνες που βρίσκονται εδώ προσφέρουν υπέροχη θέα στη θάλασσα και σερβίρουν μεγάλη ποικιλία από φρέσκο ψάρι.