Το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο στη δυτική ακτή του Αιγαίου Πελάγους και είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Λόγω της θέσης του είναι από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στην Ευρώπη.

Το λιμάνι είναι ενεργό από την αρχαιότητα καθώς οι ελληνικές πόλεις-κράτη το χρησιμοποιούσαν ως το κύριο λιμάνι για τις στρατιωτικές και εμπορικές συναλλαγές τους. Λόγω της προνομιακής του θέσης στις μέρες μας είναι ένα από τα κύρια εμπορικά αλλά και επιβατικά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι η κύρια πύλη για τις ελληνικές εισαγωγές και εξαγωγές και είναι το μόνο ευρωπαϊκό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο που διαθέτει την υποδομή και τις εγκαταστάσεις για να υποστηρίξει μεγάλους όγκους φορτίων. Το λιμάνι του Πειραιά συνδέει χώρες της Ευρώπης με την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του λιμανιού της Αθήνας με την Κίνα έπαιξαν και κατέχουν έως και σήμερα σημαντικό ρόλο στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Σημαντική ποσότητα εμπορευμάτων εισέρχεται καθημερινά στο λιμάνι για μεταφερθεί στη συνέχεια σε κοντινές χώρες και να καταλήξει σε άλλες χώρες σε κάθε μεριά του κόσμου. Χαρακτηρίζεται πολλές φορές ως το λιμάνι με τον μεγαλύτερο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τα χρόνια η χρήση του λιμανιού άλλαξε και προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις των ανάλογων εποχών. Στις μέρες μας καταφτάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επιβάτες στο λιμάνι για να επισκεφθούν την πόλη της Αθήνας. Αποτελεί πόλο έλξης για πολλές γνωστές αλυσίδες κρουαζιερόπλοιων και αγαπημένος προορισμός πολλών τουριστών. Χάρη στην αυξημένη δραστηριότητα των κρουαζιερόπλοιων, μπορεί να θεωρηθεί και ως λιμάνι σταθμός για κρουαζιέρες. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί τουρίστες από όλο τον κόσμο επιλέγουν να απολαύσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα και τα νησιά της Ελλάδας μέσω κάποιας κρουαζιέρας. Διάσημες εταιρείες κρουαζιέρας όπως η Azamara, η Norwegian Cruise Line και η MSC Cruises ενσωματώνουν τον Πειραιά ως προορισμό τους. Οι επιβάτες αυτών των κρουαζιέρων έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τα ελληνικά νησιά καθώς και νησιά και πόλεις κοντινών χωρών όπως η Κροατία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Τουρκία και το Ισραήλ.

Τα τελευταία χρόνια, το «islandhopping» έχει κερδίσει επίσης μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των τουριστών και των Ελλήνων. Είναι μια δραστηριότητα που αφορά την επίσκεψη σε κοντινά νησιά σε χρονικό διάστημα από 1 έως 3 ημέρες. Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας δραστηριότητας έχουν τη δυνατότητα είτε να κάνουν μια σύντομη επίσκεψη είτε μια περιήγηση στα νησιά αυτά . Είναι μια εναλλακτική της κρουαζιέρας καθώς μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα νησιά. Οι ταξιδιώτες μπορούν να επωφεληθούν από μια τέτοια υπηρεσία όταν ο διαθέσιμος χρόνος τους είναι περιορισμένος και επιθυμούν να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο . Οι κύριοι προορισμοί είναι τα πασίγνωστα ελληνικά νησιά της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Κρήτης ή προορισμοί κοντά στην Αθήνα όπως η Αίγινα, ο Πόρος, η Ύδρα και οι Σπέτσες για όσους αναζητούν μια σύντομη απόδραση.Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί περιλαμβάνουν γραφικά νησιά όπως η Ανάφη που βρίσκεται στις Κυκλάδες.

Ένα από τα κύρια αξιοθέατα του λιμανιού του Πειραιά είναι η περιοχή Πασαλιμάνι, γνωστή και ως Μαρίνα Ζέας. Η Μαρίνα Ζέας είναι μια ιδανική τοποθεσία για βόλτα, με απέραντη θέα στον Σαρωνικό. Η περιοχή είναι γεμάτη από παραδοσιακά σκάφη και πολυτελή γιοτ και προσφέρει μια πληθώρα από επιλογές σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Οι δραστηριότητες ιστιοπλοΐας και θαλάσσιων σπορ είναι επίσης διαθέσιμες και δημοφιλείς. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την εμπειρία της ιστιοπλοΐας και να εξερευνήσουν τα κρυστάλλινα νερά της Ελλάδας. Από το 2022 το λιμάνι του Πειραιά διαθέτει σταθμό μετρό. Με τη χρήση του σταθμού του μετρό, οι ταξιδιώτες που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους και οι τουρίστες έχουν πλέον τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας απλώς το μετρό να συνδεθούν απευθείας από το λιμάνι του Πειραιά με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο νέος σταθμός του μετρό ονομάζεται Δημοτικό Θέατρο και αποτελεί μέρος της Γραμμής 3 με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο της Αθήνας. Η νέα στάση μέτρο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης γύρω από το λιμάνι και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σημαντικό βαθμό. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης από το λιμάνι του Πειραιά προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα εκτιμάται σε κάτι λιγότερο από μία ώρα. Ένα άλλο πλεονέκτημα του νέου σταθμού του μετρό είναι η απευθείας σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας με τον σταθμό Μοναστηράκι να απέχει μόλις 18 λεπτά.